Palmina Piplović, Zlata Šegvić, Zdravka Krstulović, Vinka Bulić, Bira Marulić, Maja Čulić, Marija Monterisi, Dika Marjanović Radica… Te i mnoge, mnoge druge Splićanke zaslužile su da po njima u Splitu budu imenovane ulice, trgovi ili ustanove, ili da im se posveti neko drugo obilježje koje bi svjedočilo o ženskom doprinosu povijesti i razvoja Splita. Zvuči nevjerojatno, ali takvu čast po mišljenju splitskih gradskih vlasti – nakon brisanja većine imena ulica iz socijalističkog razdoblja – danas zavrjeđuje samo balerina Ana Roje po kojoj je nazvana zapuštena ledina na Sućidru koju se samo uz puno mašte može nazvati perivojem.

Organizatorice 3. Mediteranski ženski festival iz Udruga Domine uputile su Gradu Splitu prijedloge za obilježavanje lika i djela znamenitih Splićanki. U tome ih potpuno podržavamo i utjecanjem na rad buduće Komisije za imena ulica i trgova i spomenika učinit ćemo sve da se bar neke od tih inicijativa i realiziraju.

A o razlozima zbog kojih bi spomenute splitske žene trebale dobiti zasluženo mjesto u javnom prostoru Splita danas smo čuli na poučnoj turi po gradskoj jezgri koju vodi Petra Sinovčić. Nakon toga priključili smo se otkrivanju još jednog “ženskog” murala u gradu. Nakon Palmine Piplović i Zdravke Krstulović, svoj znamen na zidu u Milićevoj ulici u Velom Varošu dobila je i autorica dalmatinske kulinarske biblije Dika Marjanović Radica, u čiju čast je mural izradila umjetnica Andrea Resner, čija je kreacija i mural u čast partizanske heroine Palmine Piplović.

Leave a Reply