U našem programu za Split zapisali smo među ostalim da na Marjanu treba izbjeći sadržaje koji nisu u skladu s proklamiranom zaštitom park šume, te izbjeći sve one koji narušavaju šumski karakter područja i živi svijet.

Način provedbe bučno najavljivanog projekta “Marjan 2020 – brdo prošlosti, oaza budućnosti” u nekim svojim segmentima ide izravno protiv takvih načela, za koja smatramo da su ključna za očuvanje karaktera i načina korištenja park šume Marjan.

Srećom, u međuvremenu je aktivističkim intervencijama propala inicijativa da se dio šume ogradi zbog paintballa i adrenalinskog parka, ali mnogo toga izaziva dvojbe građana koji se svakodnevno rekreiraju na Marjanu. Osim što se uporno preskače obnova zapuštenih šumskih staza i stepenica, najnoviji slučaj je “uređenje” trim staze koja je sada – sukladno vrlo dvojbenom izvedbenom projektu – oivičena ne baš malim kamenjem. Time je značajno sužena, pa se dvije osobe teško mogu mimoići, posebno ako tuda trče, a vrlo je izvjesna i mogućnost ozljeda.

Problematična je i izvedba podnožja sprava u Dječjem gradu, koja su sada masivni betonski “otoci” prekriveni šljunkom, vrlo nesigurni za dječju zabavu. Strah nas je i pomisliti kako će izgledati rješenja drugih sadržaja, recimo staza za mountain bike, pa i turistička eksploatacija protupožarne promatračnice.

Fotografije Eduard Botric i Duška Boban

Leave a Reply