Jedna od najzastupljenijih tema u kampanji na ovogodišnjim lokalnim izborima bilo je stambeno zbrinjavanje podstanara, o čemu je na nacionalnoj razini prva progovorila Možemo – politička platforma.

Već ova relativno uspješna turistička sezona pokazala je koliko je problem podstanarstva u Splitu gorući problem, s divljanjem cijena koje – kako je nekidan pisala Slobodna Dalmacija – dosežu 270 eura mjesečno već za sobu sa zahodom. O bilo kakvom prostoru dostojnog stanovanja mlade obitelji teško mogu i razmišljati, a ionako bi s prvim rezervacijama pristiglim s globalnih platformi opet završili na ulici.

Iz splitske gradske uprave prije nekoliko dana najavljena je gradnja stanova za dugoročni najam, no sadašnja situacija pokazuje hitnost tog projekta, koji je uz odlaganje otpada možda i najveći u gradu, jer o njemu ovisi i ostanak mladih ljudi u Splitu. Konkretni koraci moraju stići brzo, izgradnjom javnih stanova kojima se upravlja kroz dugoročni, neprofitni najam, kako je već odavno praksa u brojnim europskim metropolama.

Takvi stanovi kod kojih je investitor Grad obvezno se moraju graditi na parcelama u javnom vlasništvu, ali s nužnim sadržajima od osnovnih škola i vrtića, preko parkova, trgovina, javnog prijevoza, do igrališta za djecu i odrasle, zelenih površina, parkirališta…

Dostojan stan trebao bi biti, da parafraziramo Josefa Franka, austrijskog arhitekta, osnovni cilj suvremene civilizacije.

Možemo imati stanovanje dostojno čovjeka!

Leave a Reply