Ako Možemo! u Zagrebu, znamo da Možemo! i u Splitu krenuti u istinsku zelenu tranziciju u klimatski neutralan grad.

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet izvijestio je da je Zagreb uvršten među sto europskih gradova u sklopu misije Europske unije “Net Zero Cities” kao nositelj zelene tranzicije klimatski neutralnih i pametnih gradova. Provedba počinje 13. lipnja u Bruxellesu samitom 100 gradonačelnika odabranih gradova, rekao je, a time će Zagreb dobiti pristup sredstvima od 360 milijuna eura iz europskog Fonda Obzor – Horizon do 2030. godine.

Sredstva su namijenjena izradi projektne dokumentacije za pripremu projekata u zgradarstvu, prometu i dekarbonizaciji sustava grijanja i hlađenja. Sudjelovanje u ovakvim inicijativama put je ka održivosti i prestanku ovisnosti o fosilnim gorivima, napomenuo je, istaknuvši kako je riječ je o velikome iskoraku u području klimatske neutralnosti i zelene tranzicije. Istraživačke i inovacijske mjere unutar projekta ponudit će i mogućnosti pokretanja zajedničkih inicijativa i jačanja suradnje u sinergiji s drugim programima EU-a, kaže Korlaet.

Pristupanje Splita ovakvim i sličnim inicijativama jedan je od naših najvažnijih ciljeva. Budućnost je u zelenoj ekonomiji, ne u nekontroliranom turizmu.

Leave a Reply