Kandidatkinja za gradonačelnicu Splita i nositeljica liste koalicije Možemo! – Nova ljevica za gradsko vijeće Tamara Visković dobila je snažnu podršku pred nedjeljne izbore od saborske zastupnice Sandre Benčić, te gradskih i županijskih vijećnika Možemo!, Nove ljevice i Srđ je grad iz obalnih i otočnih gradova Marka Giljače (Dubrovnik), Igre Šain Kovačević (Korčula), Ivana Slavice (Šibenik) i Dušice Radojčić (Pula).

Tamara Visković je, sažimajući poruke koje su ona i koalicija poslali tijekom kampanje, rekla da nude viziju Splita kao grada u kojeg se vraća urbanizam, Splita koji će zadržati svoje mlade kroz javnu stanogradnju, grada s efikasnim javnim prijevozom, grada koji će napraviti snažan zeleni zaokret razvijajući zelene industrije, i s održivim gospodarstvom koje je dobar susjed svojim sugrađanima. Podsjetila je da je dan prije na Brdima ukazala kako izgleda život uz Sjevernu luku i zagađenje koje dolazi iz nje, te se uz saborsku zastupnicu i predsjednicu saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandru Benčić obvezala podignuti taj problem na državnu razinu, uz zalaganje za naknadu građanima zbog smanjene kvalitete života.

Dolazak kolegica i kolega iz drugih obalnih i otočnih gradova i njihovu podršku na nedjeljnim izborima Visković je ocijenila kao signal da promjena upravljanja obalom i općenito zeleni zaokret mogu krenuti baš iz Splita. Županijski vijećnik Srđ je grad Marko Giljača kazao je da svi gradovi od Dubrovnika do Pule dijele iste probleme, i treba im ista promjena, ona kakvu Možemo! i Nova ljevica zastupaju u Splitu, kao najvećem urbanom središtu na obali, pa je stoga sudjelovanje Tamare Visković i njezinog tima u Gradskom vijeću Splita jamac nekih novih vjetrova.

“Svi mi imamo iskustva koja možemo međusobno podijeliti. U Dubrovniku smo sačuvali Srđ, vratili tvrđavu Imperijal gradu, sačuvali izvor Omble, borimo se i za Malostonski zaljev i druga zaštićena područja. Problemi s kojima se suočavamo svima su nam zajednički i poznati, od nekontroliranog i stihijskog turizma, preko gubitka mediteranske kulture života i općenito kvalitete života”, rekao je Giljača.

Predsjednica Gradskog vijeća Pule Dušica Radojčić (Možemo!) istaknula je da je Možemo! jedina politička snaga u obalnim gradovima koja uistinu brine o javnom dobru i interesu. Kao primjer istaknula je da je ta stranka u Gradskom vijeću Pule tražila referendum o očuvanju šetnice uz more od turističke izgradnje, i bila jedina koja je podržala građansku inicijativu koja je skupljala potpise za referendum. Izrazila je uvjerenje da će takvu brigu o javnom dobru pokazati i Možemo! – Nova ljevica u Splitu.

“Pulski primjer pokazuje što znači imati Možemo! u gradskom vijeću, jer smo stali u obranu javnog dobra i uz svoje sugrađane koji su s 12 tisuća potpisa pokazali želju da sudjeluju u odlučivanju o prostornom planiranju. Uvjereni smo da se to može postići i u Splitu s Možemo! u Gradskom vijeću i Tamarom kao gradonačelnicom”, rekla je.

Na kraju konferencije Tamara Visković je još jednom pozvala Splićane da izađu na izbore u nedjelju 26. lipnja, i daju svoj glas njoj kao gradonačelnici, te listi broj 7, koaliciji Možemo! i Nove ljevice.

Leave a Reply