Tvrtka u vlasništvu CIOS-a, tvrtke Petra Pripuza, poznate iz niza afera vezanih za gospodarenje otpadom u glavnom gradu, pustila je pipke utjecaja i na splitsku Sjevernu luku. Tamo se već dulje vrijeme – kako piše Slobodna Dalmacija – pretovaruju i skladište tisuće tona otpadnog željeza, za koje možemo samo pretpostavljati što sve sadrži na svojoj površini.

Otpadno željezo – scrap – nerijetko sadrži i dijelove elektroničkih uređaja koji mogu ispuštati živu u okoliš, a tu su i ostaci boja, često onih koje sadrže olovo, maziva, industrijskih ulja, hrđe… Aktivisti iz Vranjica upozoravaju na nepropisno skladištenje, zapravo istovar pod vedrim nebom u prostoru Sjeverne luke, gdje kiše ispiru taj opasni otpad izravno u more Kaštelanskog zaljeva. Kupačima na Prvoj vodi, Gusaru, Benama, u Kaštelima… na znanje, a Lučkoj upravi koja je Luci d.o.o. (tvrtki koja upravlja Sjevernom lukom) izdala koncesiju za ovu djelatnost – na savjest. A gdje se kupaju djeca ravnatelja Lučke uprave i nedavnog kandidata za gradonačelnika Splita?

Pridružujemo se Vranjičanima u apelu i pozivamo na hitne izmjene zakona i pravilnika zahvaljujući čijim je nedorečenostima moguća ovakva devastacija okoliša u drugom najvećem gradu u državi. I to grada koji, trenutno, de facto živi od svog jedinog resursa – mora.

Leave a Reply