Pod našim vodstvom gradska uprava Splita postat će otvorena, uključiva i odgovorna prema svim građanima, rekle su kandidatkinje naše koalicije za dogradonačelnice Splita Tamara Visković (ujedno i nositeljica liste za Gradsko vijeće) i Kristina Vidan, te čelnik splitske Nove ljevice Karlo Pilko.

Naše temeljno načelo je vođenje grada po principima ekonomske, ekološke i razvojne održivosti. Inzistirat ćemo na modelima u kojima participiraju građani kroz sudjelovanje u odlučivanju i nadzoru rada uprave i gradskih poduzeća. Uspostavit ćemo jasne linije odgovornosti na svim razinama. Provest ćemo analizu gradske imovine i plan upravljanja njome – ona je moćan alat u oblikovanju javnog prostora i ostvarivanjima javnih potreba, u skladu s onim čime raspolažemo. Za budućnost je iznimno važno ukidanje kulta podobnosti na upravljačkim pozicijama poduzeća i ustanova. Uz to, umjesto kvantitativne uvest ćemo kvalitativnu valorizaciju rada službi, poduzeća i ustanova po kriteriju zadovoljenja potreba zbog kojih postoje, a ne samo brojeva, financijskih i programskih. Nastaviti ćemo i s digitalizacijom i otvaranjem podataka. U tom smislu Platforma Možemo već je ostvarila projekte Otvoreni akti, moćne pretraživače gradonačelničkih dokumenata u Zagrebu i Splitu, te od jučer aktivan projekt Otvoreni zrak u Zagrebu, Splitu i Rijeci, mjerenje štetnih mikročestica u zraku, započela je Tamara Visković nositeljica koalicijske liste Možemo, Pametno i Nova ljevica

Uključivanje korisnika i građana je jedan od alata koji ćemo uvesti u  borbi protiv tromosti i neefikasnosti sustava tako da ga primjenimo na sve razine upravljanja, od predstavnika građana korisnika u nadzornim odborima gradskih poduzeća, do participiranja građana u sastavljanju proračuna. Posebnu pozornost ćemo posvetiti uključivanju osoba s invalididetim putem njihovih predstavnika u sve segmente života i djelovanja grada od sporta, kulture, obrazovanja, prometa do zdravstva i socijale. Također ćemo inzistirati da gradske službe i ustanove počnu ispunjavati svoje zakonske obaveze po pitanju broja zaposlenih osoba s invaliditetom. Vjerujemo da upravo grad sa svojim poduzećima i ustanovama mora biti mjesto inkluzije i integracije u kojem će se prilagodbom radnih prostora, radnih mjesta i radnog vremena osobama s invaliditetom omogućiti aktivan život i sudjelovanje. –dodala je Kristina Vidan, predsjednica Pametno za Split i Dalmaciju te buduća zamjenica gradonačelnika.

Potpuna transparentnost  utrošenih sredstava grada do najmanjeg računa, proces je koji je počela uvoditi ova uprava, a mi ga mislimo nastaviti sve dok svaki račun i svaka procedura unutar gradske uprave ne budu dostupne na uvid svim građanima Splita. Također mislimo povećati uključivanje građana u odlučivanje putem anketa, sms referenduma i sličnih alata.  – nastavio je niz prijedloga Karlo Pilko kandidat Nove ljevice na koalicijskoj listi.

Cijeli snimak konferencije za novinare pogledajte na ovoj poveznici .

Leave a Reply