Ljeto i sezona još nisu ni počeli, a ključne pogreške splitskog turizma već su izašle na vidjelo slučajem divljanja skupine pijanih gostiju koji su umjesto ključem vrata apartmana odlučili otvoriti sirovom silom, maltretirajući usput okolne sve malobrojnije stanare.

U prošloj kampanji skoro svim političkim akterima puna su usta bila održivog turizma, bez obzira jesu li – a najčešće nisu – doista shvatili značenje toga pojma, da bi se niti godinu kasnije otpuštanjem pandemijskih kočnica pokazalo kako lekcija nije naučena. “Neka ljudi zarade, bez obzira na sve” ostala je vladajuća parola.

Ne, turisti koji pohode Split nisu generalno pijana razularena gomila, jer je riječ o pojedinačnom slučaju. No, takvi pojedinačni slučajevi jedan su od glavnih uzroka za potpuno gašenje života u povijesnoj gradskoj jezgri i njezinu urbanu devastaciju.

Pritom, da bi se ovakvi incidenti izbjegli nisu potrebne dugoročne strategije, dovoljni su i naizgled mali, a zapravo veliki koraci: eliminiranje prebučnih sadržaja iz spomeničkih i stambenih zona, te pridržavanje regula o javnom redu i miru uz pomoć redarstva i policije.

Takvi jednostavni koraci temelj su i za istinsku promjenu, kakvu zagovaramo i u našem programu.

Leave a Reply