Ministarstvo branitelja u ime Vlade Republike Hrvatske reagiralo je na tekst Borisa Dežulovića „Jebo vas Vukovar“ objašnjavajući kako isti na „grub i primitivan način vrijeđa žrtvu“, sramotan je, necivilizacijski, „ružni nasrtaj na žrtve“, „izravan je nasrtaj na temeljne vrijednosti na kojima je iznikla suverena Republika Hrvatska“, i da… sramotan još jednom.

Time su pokazali evidentnu zakinutost na području razumijevanja teksta, pošto kolumna na koju su dali osvrt nema pod milim bogom veze s vrijeđanjem žrtava. Štoviše, on glasom žrtve čija se sudbina eksploatira u svrhu šupljeg nacionalnog kiča i izriče psovku.

No, ovom reakcijom pokrenuli su lavinu vrlo ozbiljnih i konkretnih prijetnji autoru. Autoru koji je, usput rečeno, 1991. bio u Vukovaru, i većina nas koji smo imali sreće tada biti negdje drugdje baš je iz njegovih reportaža razumjela razmjere užasa kojem su bili prepušteni grad i njegovi stanovnici.

Također, za svoju kolumnu “Vukovar: spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini” autor je nagrađen najznačajnijom evropskom novinarskom nagradom – European Press Prize.

Upravo ova digitalna rulja s vilama zorno pokazuje koliko je prozvani autor u pravu. Uz podršku Borisu Dežuloviću, stavljamo linkove na reportažu iz razorenog Vukovara i nagrađenu kolumnu. Tko nije dosad pročitao trebao bi.

Ti ćuti i ne pričaj s nikim. Samo gledaj i povraćaj…

Vukovar: spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini

Leave a Reply