Predstavljanjem splitske lokalne grupe platforme Možemo! na Peristilu počelo je novo poglavlje za ovu političku opciju u Splitu, ali isto tako i političkog života u gradu, jer će predstojeći lokalni izbori biti prvi na kojima će Možemo! tražiti potporu birača, i to sa svojim koalicijskim partnerima iz Nove ljevice i ORaH-a, ali i drugim snagama s kojima se pregovara.

Kako je na predstavljanju rekla koordinatorica Inicijativnog odbora Tamara Visković, cilj djelovanja Možemo! u Splitu, kao i drugdje, jest pokretanje lijeve i zelene politike, ali i promjena načina političkog angažmana. Naime, stranačko djelovanje u Splitu odavno se srozalo na pragmatično i koristoljubivo, pa Možemo! kroz svoju platformu omogućava građanima političko djelovanje, stvaranje programa, pa i kandidiranje. Cilj Možemo! u Splitu je održivo upravljanje gradom, u korist najvećeg broja građana, s racionalnim korištenjem resursa, a ne trgovanje spomenicima i fontanama. Usprotivila se i projektima opasnim za okoliš, kakvi su naftni terminali u Sjevernoj luci, ali i povećanju broj kruzera, te istaknula da svaki projekt treba imati projekciju dugoročnog utjecaja na stanovništvu i okoliš.

Član Inicijativnog odbora Ivica Profaca, pak, založio se za širenje gospodarskog života u Splitu izvan turizma kao dominantne grane, te održivo upravljanje turističkim resursima koje grad svakako ima. Također, upozorio je da je Split u široj javnosti postao sinonim za političku trgovinu kojoj će se Možemo! suprotstaviti.

​Saborska zastupnica Sandra Benčić​ rekla je da žele osigurati da se Split vrati Splićanima, da Split opet bude grad u koji će dolaziti i živjeti i raditi, i da budući razvoj ne smije ovisiti samo o monokulturi turizma.

“Želimo da ovo bude ponovno grad useljavanja, zbog iznimne kvalitete koje Split nudi, ali i zbog građana, te kulture života u ovom gradu. Nadamo se da ćemo to našom politikom vratiti ovome gradu, rekla je Benčić.​

Na sljedećim lokalnim izborima u Splitu saborski zastupnik Tomislav Tomašević očekuje dobre rezultate, jer će na listi biti “stručni i borbeni ljudi koji neće ići u trgovačke koalicije već će imati zeleno lijeve vrijednosti koje su Splitu i Hrvatskoj potrebne”, ustvrdio je, dodajući da promjene cijelog društva počinju na lokalnoj razini jer su tu najbliže građanima.

Leave a Reply