Split 3 jedan je od najpoznatijih modernističkih urbanističkih pothvata u Hrvatskoj, ali s ugledom i utjecajem i daleko izvan nacionalnih granica. U prvom Điru u seriji koju je pokrenula lokalna grupa Možemo! za Split pozabavili smo se prošlošću tog prostora, podsjetili se urbanog planiranja kakvo je nekad bilo uzor mnogim drugim gradovima, pa nas je kroz najzanimljivije dijelove Splita 3 provela prof. Višnja Kukoč, članica lokalne grupe platforme Možemo! i jedna od najboljih poznavateljica ovoga novog grada zamišljenog u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. U društvu dvadesetak simpatizera Možemo! i poštovatelja Splita 3 prošetali smo Trstenikom, od Papandopulove ulice do ulice Dinka Šimunovića, a prof. Kukoč i arhitektica Jelena Borota protumačile su nam što je izvorno bilo planirano, a što je realizirano.

Danas, nažalost, Split 3 je među ostalim i poprište nekih od najgrubljih prostornih spekulacija, s težnjama privatnih investitora koje idu za tim da smanje dijelove Splita 3 namijenjene javnim sadržajima. Članica Inicijativnog odbora splitske platforme Možemo! arhitektica Mariana Bucat detaljno je ukazala na sve takve primjere, od zapuštenih dijelova zemljišta nadomak Mertojaku, do namjerno zapuštenih kvartovskih igrališta koja neki “poduzetnici” žele prenamijeniti.

U organiziranju ovoga Đira pomogli su nam i vrijedni i kreativni ljudi udruge Kvart koji su među najagilnijim borcima za očuvanje javnih prostora na Splitu 3.

Leave a Reply