Članovi koalicije Možemo!, Pametno i Nova ljevica povodom 1. svibnja, Praznika rada, razvili su transparent „Živjeti od svoga rada“ kojim su željeli usmjeriti pažnju javnosti na sve veće nejednakosti u primanjima između najbogatijih i najsiromašnijih.

Uzroci ovakvoga jaza prepoznaju se u sljedećem: porezni sustav u Hrvatskoj pogoduje kapitalu, a ne radu, oporezujući plaće radnika visokim stopama. Pritom čak i najnovija reforma koja je te stope donekle smanjila ponovno ide na ruku onima s najvišim plaćama. Rješenje je transformacija u progresivniji i pravedniji porezni sustav koji će ravnomjernije rasporediti ukupno porezno opterećenje i dati naglasak na oporezivanje kapitala.

Nesigurnost radnog mjesta i privremeni ugovori o radu te poplava privremenih i povremenih poslova preko ‘platformi’ koji, zahvaljujući sivoj zoni u kojoj u Hrvatskoj posluju, ne nude nikakvu zakonsku ni drugu sigurnost radnicima, bolesti su radnog zakonodavstva koje trenutno vladajući ne žele rješavati.

A o tome kolike su socijalne razlike između bogatih i siromašnih te koliko je uzak krug onih čije su plaće dovoljno visoke za pokrivanje svih troškova života, govore sljedeći podaci: prosječna plaća u Hrvatskoj u siječnju 2021. iznosila je 6979 kn, a medijalna 5862 kn, ali plaću manju od medijalne primilo je u siječnju čak 650 tisuća zaposlenih u Hrvatskoj, što je više od trećine svih zaposlenih, dok je plaću veću od 10.900 kn primilo samo 130.000 ljudi, što je manje od 9% svih zaposlenih.

Stranke koje čine ovu koaliciju smatraju hitnim i nužnim rješavanje ovih pitanja na svim razinama – od izmjena zakonodavnog okvira koji će biti usmjeren ka pravednijem poreznom sustavu i boljoj zaštiti radnika na tržištu rada, do strožeg sankcioniranja poslodavaca koji ne poštuju prava radnika.

Leave a Reply