Servis za nadzor zagađenosti zraka Otvoreni zrak koji je prije nekoliko dana pokrenula platforma Možemo! – sada stanje prati i u Splitu! Nekoliko dana nakon predstavljanja servisa u Zagrebu, i u Splitu su instalirane tri stanice za mjerenje lebdećih čestica, koje daju vrlo važne podatke o stanju zraka kojega udišemo u svom dijelu grada.

– Koalicija stranaka Možemo!, Nova ljevica, Pametno za Split i Dalmaciju ovim priključivanjem servisu pokazuje svoju posvećenost zaštiti okoliša i kvaliteti života u našem gradu, nekim od najvažnijih elemenata našeg zajedničkog programa na lokalnim izborima u nedjelju, poručuje nositeljica zajedničke liste za Gradsko vijeće Tamara Visković.

Mjerne stanice za mjerenje lebdećih čestica izrađene su na temelju postojećih rješenja otvorenog koda, proširene i integrirane u vlastiti softverski sustav koji je javno dostupan.

– Slično kao i Otvoreni akti, moćna tražilica gradonačelničkih dokumenata dostupna u Zagrebu i Splitu, i ova je usluga nastala volonterskim radom članova platforme Možemo!,  sa željom da građanima, umjesto plakata i reklama, ponudimo nešto korisno i važno kao foršpan onoga što znamo, kaže Tamara Visković.

Sustav funkcionira vrlo jednostavno. S mjernih stanica podaci o lebdećim česticama prenosi se na web aplikaciju prilagođenu mobilnim uređajima, gdje se u svakom trenutku mogu očitati. Za dizajn aplikacije zaslužne su članice Možemo! Sara Pavleković Preis i Sarah Baron-Brljević. Plan je mrežu mjerača u Splitu proširiti i na druge, dosad nepokrivene dijelove grada, posebno one s visokom koncentracijom prometa ili preostale industrijske proizvodnje. Splićani su uvijek bili ponosni na čisti zrak u svome gradu, no dosad nismo imali egzaktne podatke, dostupne u svakom trenutku. Podaci s mjerača bit će temelj i za buduće aktivnosti u ostvarivanju naše zelene politike, čime pokazujemo na koji način želimo upravljati gradom.

Lebdeće čestice označavaju tvari raspršene u zraku, a ključna karakteristika je njihova veličina. Do sedam puta su manje od ljudske dlake i dovoljno sitne da se lako rasprše u zraku i udisanjem prodru u dišni i krvožilni sustav. Lebdeće čestice skraćeno označavamo slovima PM ( engl. particulate matter), brojka nakon slova PM označava približni promjer čestice u mikrometrima. Predstavljaju rizik za naše zdravlje, jer mogu prodrijeti u pluća, otežati disanje, a velike količine čestica akumulirane učestalom izloženošću zagađenom zraku mogu izazvati i rak pluća. Dodatnu opasnost predstavlja i kemijski sastav čestica.

Redovitim mjerenjima može se prepoznati kada su koncentracije visoke i štetne za zdravlje, upozoriti građane i smanjiti izloženost građana zagađenju, te uočiti pravilnosti u promjeni koncentracije i time prepoznati moguće izvore zagađenja. Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da ograničavanjem koncentracije lebdećih čestica u zraku možemo spriječiti i do 400 tisuća preuranjenih smrti godišnje samo u Europi.

Leave a Reply