Pošumljavanje grada s 20.000 stabala, nove zelene površine, mikro šume, urbani vrtovi i obnovljen Marjan zeleni je plan za borbu s klimatskim promjenama naše koalicije stranaka Možemo!, Pametno za Split i Dalmaciju i Nova ljevica koji smo iznijeli na konferenciji za novinare prigodno održanoj uz zapušteni i nikad uređeni Perivoj Ane Roje na Sućidru.

Splitu nedostaje uređenih zelenih parkovnih površina, posebno u istočnim dijelovima grada,  iako su velike površine u GUP-u rezervirane za iste. Jedan Sućidar, Mejaši ili Brda nemaju niti jednu veću zelenu površinu što je za današnje vrijeme, kada se suočavamo s posljedicama globalnog zagrijavanja, porazno. Desetljećima Grad Split nije ciljano otkupio određenu površinu za formiranje parka ili zelenog odmorišta. Mi ćemo predvidjeti da se svake godine izdvoji iznos od 0,5 posto proračuna (oko 5 milijuna kuna) za otkup čestica budućih zelenih površina u svrhu njihovog okrupnjavanja (npr. Turska kula) ili formiranja novih – započeo je Jakov Prkić, kandidat koalicije za gradonačelnika. Nadalje, zbog dugogodišnjeg slabog održavanja i zamjene postojećih stabala u drvoredima i drugim površinama nedostaje veliki broj stabala koje treba ponovno posaditi, kao i izvršiti ciljanu zamjenu ostarjelih stabala u mnogim gradskim drvoredima. Našim planom “pošumljavanja” grada u sljedeće četiri godine posadilo bi se novih 20.000 stabala u gradu.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Tamara Visković, koordinatorica lokalne grupe Možemo! Split dodala je da je od svih načina na koji se gradovi mogu osnažiti u suočavanju s klimatskim promjenama povećanje postotka zelenih površina najučinkovitiji, ali istovremeno je i blagotvoran za niz drugih aspekata gradskog života, štednju energije, dinamiku korištenja prostora, njegov izgled i kvalitetu. Želimo zapuštene gradske površine regenerirati u inovativne urbane zelene forme kao što su mikro šume i urbani vrtovi. Mikro šuma sađene tzv. Miyawaki metodom gusti su nasadi koji rastu deset puta brže, akumuliraju stotinu puta veću bioraznolikost i rješavaju nas četrdeset puta više ugljičnog dioksida od onih konvencionalno sađenih. Mogu niknuti uz ceste, igrališta i među zgradama.

U zonama kao što su Turska kula, na Mejama, Trsteniku, Neslanovcu, Brniku omogućit ćemo  kreiranje urbanih vrtova, koji aktivno uključuju lokalne stanare i imaju niz ekonomskih, socijalnih i zdravstvenih benefita. Važno je naglasiti da sve ovakve prostore planiramo realizirati kao prostore slobodnog kretanja, i izgradnje zajednice.

Jedna od mjera u borbi s klimatskim promjenama koju ćemo potaknuti obveza je izgradnje zelenih krovova  na svim  zgradama većih krovnih površina, a građani i investitori će za to biti poticani smanjenjem cijene komunalnog doprinosa i komunalne naknade – nastavila je Kristina Vidan, predsjednica Pametno za Split i Dalmaciju te buduća zamjenica gradonačelnika, i dodala kako će jedan od prvih koraka koalicije po dolasku na vlast biti postizanje dogovora između grada, županije i Republike Hrvatske o pitanju vlasništva i nadležnosti nad gospodarenjem Marjanom. Omogućit ćemo stvaranje pravnog okvira za ozdravljenje i  obnovu zelenih pluća grada čija je budućnost nebrigom dodadašnjih vlasti dovedena u pitanje. Promjene prostornih planova koje ukidaju mogućnost građevinskih manipulacija i reorganizacija Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan, s ciljem njegove učinkovite zaštite i promocije, idući su koraci koji bi osigurali trajnu zaštitu Marjana – zaključila je Vidan.

 

Leave a Reply